AKTUALNO

 

 

 

 

 

 E - SAVJETOVANJE

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Izložba "Utvrda Kličevica, Raštević kod Benkovca" na gostovanju u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu, Zavičajni muzej Benkovac i Odsjek za arheologiju Sveučilišta u Zadru pozivaju na otvorenje izložbe „Utvrda Kličevica, Raštević kod Benkovca“, autora Marina Ćurkovića i Karle Gusar.

Otvorenje izložbe je 11. travnja 2018 u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja Zagreb na prvom katu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 18, 10000 Zagreb i biti će otvorena do 29. travnja 2018.

Izložbom će biti predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja koja su provedena na lokalitetu srednjevjekovne utvrde Kličevica, smještene 3 km zapadno od Benkovca, kod sela Raštević. Izgradnju utvrde Kličevice su započeli hrvatski plemići Kurjakovići 1453.g, kako bi zaštitili granice svojih posjeda u zadarskom zaleđu od Mlečana, koji su početkom 15.st došli u posjed brojnih dalmatinskih gradova. Kličevica tako postaje jedan od utvrđenih kaštela koji su čuvali granicu između Hrvatsko – ugarskog kraljevstva i Mletačke države. Kasnije kula služi za obranu od Turaka, prije nego što potpada pod tursku prevlast. Osmanlije se u kulu smještaju na kratko vrijeme tokom 16.st, prije nego što ju napuštaju i ostavljaju propadanju.

Cilj je ove izložbe da se kroz materijal pronađen istraživanjem i prateće panoe posjetiteljima omogući vrijedan uvid u bogatstvo kulturne baštine i povijesne procese koji su oblikovali benkovački kraj.

 

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA