AKTUALNO

 

 

 

 

 

 E - SAVJETOVANJE

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

U Vukšiću proslavljen blagdan sv. Marka

U Vukšiću proslavljen blagdan sv. Marka

 

U crkvi Sv. Kate vjernički puk Vukšića proslavio je blagdan Sv. Marka u kojoj je svečanu misu s procesijom predvodio župnik fra Luka Banić.

- Danas smo čuli završetak Markova evanđelja, koje on završava nalogom, koji je Isus Krist dao svojima prije negoli je ostavio zemlju. Rekao im je: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se.“ Isusov nalog „pođite...propovijedajte...“ upućen je svakome od nas. Na svakome od nas trebalo bi se vidjeti da smo njegovi, da smo postojani na njegovu putu! On nam i želi kazati. Idite mojim putem, a ja ću iz drugog svijeta podupirati vaše djelo i vaša nastojanja! Neka nas u tome podupre i sv. Marko koji je za Isusa položio svoj život! - rekao je na kraju fra Luka Banić.

Euharistijsko slavlje uveličao je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrevnim pučkim pjevanjem „vukšićke mise„.

Na brdu Karanovac nalazio se stari grad Vukšić. U blizini staroga grada opstojala je neka crkvica i kapela. Mještani smatraju da je bila posvećena na čast sv. Marka. Do takvog zaključka dolaze na temelju donedavnog održavanja procesije i blagoslova polja na blagdan sv. Marka. Procesija je polazila iz župne crkve Sv. Mihovila i išla do staroga grada. Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas ali s procesijom, misom i blagoslovom polja u crkvi Sv. Kate.

 

 

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA