AKTUALNO

 

 

 

 

 

 E - SAVJETOVANJE

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba Utvrda Kličevica - Raštević kod Benkovca

U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba Utvrda Kličevica - Raštević kod Benkovca

 

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u povodu dana Sv. Jurja zaštitnika župe Raštević, u četvrtak 11. travnja 2018. godine svečano je otvorena izložba „Utvrda Kličevica – Raštević kod Benkovca“. Autori izložbe su ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković te izv. prof. dr. sc. Karla Gusar, Odjel za arheologiju, Sveučilišta u Zadru. Izložba će biti otvorena do 29. travnja 2018. godine.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Zavičajnog muzeja Benkovac, Odjela za arheologiju, Sveučilišta u Zadru koji od 2011. godine surađuju na istoimenom projektu.

Na izložbi su predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja koja su provedena na lokalitetu srednjevjekovne utvrde Kličevica, smještene 3 km zapadno od Benkovca, kod sela Raštević.

Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti i jedan iznimno značajan nalaz koji se čuva u Zavičajnom muzeju Benkovac, tzv. Da Vincijev top (nastao prema nacrtima slavnog izumitelja Leonarda da Vincia). Radi se o trocijevnom brončanom topu, dosad jedinom poznat primjerku toga tipa u Hrvatskoj, ali i šire u Europi.

Prodajom Dalmacije 9. srpnja 1409. g Mlečanima za 100.000 dukata od strane ugarskog kralja Ladislava Napuljskog cijelo benkovačko područje našlo se na granici mletačke Dalmacije i Hrvatske, koja se tada nalazila u sastavu kraljevine Ugarske. Tada hrvatski plemići Kurjakovići 1453.g, podižu utvrdu Kličevica kako bi zaštitili granice svojih posjeda u zadarskom zaleđu od Mlečana.

Kasnije kula služi za obranu od Turaka, prije nego što potpada pod tursku prevlast. Osmanlije se u kulu smještaju na kratko vrijeme tokom 16.st, prije nego što ju napuštaju i ostavljaju propadanju.

Na otvorenju uz izložbu te pokroviteljstvo Grada Benkovca i Turističke zajednice Grada Benkovca posjetiteljima je prezentiran i dio gastro ponude grada Benkovca – poznata benkovačka vina i prisnac.

Dan poslije održano je predavanje autora izložbe ravnatelja Zavičajnog muzeja Benkovac Marina Ćurković, gdje je publika detaljnije upoznata s bogatom poviješću ove utvrde, daljnjim istraživanjima i planovima za budućnost utvrde Kličevica.

Cilj izložbe i predavanja je da se kroz materijal pronađen istraživanjem i prateće panoe posjetiteljima omogući vrijedan uvid u bogatstvo kulturne baštine i povijesne procese koji su oblikovali benkovački kraj.

 

 

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA