Ispiši ovu stranicu
Otkriven i blagoslovljen kip blaženom Alojziju Stepincu u Benkovcu

Otkriven i blagoslovljen kip blaženom Alojziju Stepincu u Benkovcu

Spomenik blaženom Alojziju Stepincu u subotu, 13. svibnja 2017. godine uz nazočnost brojnog svećenstva iz Zadarske nadbiskupije, predstavnika Grada Benkovca, Zadarske županije i mnoštva vjernika svečano je otvoren na trgu ispred Crkve Male Gospe u Benkovcu. Brončani kip visok gotovo dva i pol metra, a zajedno s kamenim postoljem preko četiri metra izradio je poznati hrvatski akademski kipar Tomislav Kršnjavi.

Kip blaženog Alojzija Stepinca tom je prigodom blagoslovio zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić istaknuvši kako je Blaženi Alojzije Stepinac uvijek bio inspiracija i u teškim vremenima komunizma ali i u vremenima koji su pred nama.

- Njegova osobita ljubav prema domovini je bila tako velika da su na njegovom grobu napisali, izgleda pomalo ponos ili oholost, ali nije nego uvjerenje: u svojoj ljubavi prema narodu ili domovini ne dam se ni od koga natkriliti. To pokazuje koliko je volio ovu grudu. I usprkos molbi i preporuci da ode iz domovine i da ne smeta ni drugima ni sebi, nije prihvatio, ostao je pa makar i u okovima u svojoj rodnoj grudi – kazao je mons. Želimir Puljić.

Autor brončanog kipa blaženog Stepinca poznati akademski kipar Tomislav Kršnjavi nada se da će spomenik biti poticaj na molitvu i zajedništvo, a dok ga je izrađivao, kazao je, zamislio ga je kako stoji i moli. Okrenut je prema Bogu, prema Blaženoj Djevici Mariji i svim svecima i moli za sve nas.

Prigodom otkrivanja i blagoslova kipa b. Alojzija Stepinca, nadbiskup Puljić najavio je i skori ponovni pohod tijela S. Leopolda Madnića Hrvatskoj.

- Još se čekaju neke, a zapravo već je na neki način predviđeno da će to biti polovicom rujna, ali ćemo biti i mi počašćeni što će doći u Zadar gdje je boravio nekoliko godina, ali će obići i druge gradove uz obalu našu sve do Herceg Novog gdje se rodio - najavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Galerija slika

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA