AKTUALNO

 

 

 

 

 

 E - SAVJETOVANJE

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

"Kule i utvrde Ravnih kotara" gostuju u Zagrebu

"Kule i utvrde Ravnih kotara" gostuju u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej u Zadru i Zavičajni muzej Benkovac organizirali su izložbu „Kule i utvrde Ravnih kotara“, autora Hrvoja Manenice i Marina Ćurkovića koja je svečano otvorena u srijedu, 17. siječnja, 2018. godine u 19 sati u prostorijama Galerije AMZ u Zagrebu.

Okupljenim gostima prvi se obratio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelic, zatim ravnatelj Arheoloskog muzeja u Zadru Jakov Vučić te autori izložbe Hrvoje Manenica i Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja u Benkovcu. Izložbu je otvorio gradonacelnik Benkovca Tomislav Bulić.

Izložbom se prezentiraju istraživanja kula i utvrda benkovačkog kraja koja su započeta i provedena tijekom 2015. i 2016.g. Prostor grada Benkovca je kroz povijest bio jedno od političkih i kulturnih centara rane Hrvatske kneževine, čemu svjedoči i natpis kneza Branimira iz Šopota, te je kroz cijeli srednji vijek odigrao bitnu ulogu u oblikovanju hrvatskih krajeva. Benkovac je smješten na razmeđi povijesnih zbivanja i sukoba Hrvatsko – ugarskog kraljevstva, Mletačke države i Osmanskog carstva. Radi očuvanja hrvatske države nakon prodaje Dalmacije 1409. g., na benkovačkom prostoru se grade brojne kule i kašteli kao granični pojas prema Mlečanima. Upravo su te kule odigrale veliku ulogu i u borbi s Osmanlijama. Riječ je o utvrdama Kaštel Banjevački, Budak, Lepuri, Brgud, Kaštel Perušić, Otavac Popovićki i Kaštel Benković. Veliki broj tih kula i utvrda sačuvao se do današnjih dana, a najpoznatiji je sigurno Kaštel Benković oko kojeg je kasnije nastao i današnji grad Benkovac. Cilj je ove izložbe promovirati bogatu kulturno-povijesnu baštinu benkovačkoga kraja, sačuvati kulturne spomenike i približiti turistima i stanovništvu bogatu povijest i događanja koja su se na ovim prostorima događala unatrag šest stoljeća.

Izložba će biti otvorena do 3. veljače 2018. godine.

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA