AKTUALNO

 

 

 

 

 

 E - SAVJETOVANJE

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Krivci još nisu odgovarali za deset nevinih žrtava iz Medviđe

Krivci još nisu odgovarali za deset nevinih žrtava iz Medviđe

Obilježena je još jedna u nizu obljetnica sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata na širem zadarskom području. Prije 26 godina, 9. veljače 1993., zaselak  Erstići  u Medviđi, zavijen je u crno, mučki je ubijeno deset nedužnih civila Hrvata, svi prezimena Erstić.

U ovom u bukovačkom selu Medviđi koje se nalazi u samom središtu Bukovice, između Benkovca i Obrovca, najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina. Zločin srpskih odmetnika nad nedužnim stanovništvom Medviđe uslijedio je kao odmazda za pothvat Hrvatske vojske u Akciji Maslenica.

Prema pričanju rodbine glavni egzekutor je bio tada 25-godišnji Boško Milanko koji živi u Novoj Pazovi, tada 18-godišnji Bore Milanko Lake, koji živi u Batajnici kod Beograda, njegov vršnjak Živko Bogunović pok. Mile je u Novom Sadu, a Siniša Bogunović u inozemstvu. Peti zločinac Petar Pupovac se ubio.

Neposredno pred Domovinski rat ovdje je bilo 500-tinjak Medviđana, danas živi tek 90-ak žitelja. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je još osam hrvatskih civila. Medviđa je dala ukupno 18 nevinih civilnih žrtava.

Kod spomen obilježja u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM položeni vijenci i zapaljene svijeće. Izaslanstvo Zadarske županije je predvodio Šime Mršić, zamjenik župana, Grada Benkovca Tomislav Bulić, gradonačelnik, mjesnog odbora Medviđa Marko Birkić, predsjednik, županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Ljubica Krcić, predsjednik, Udruge ratnih veterana 9. Gbr Vukovi - Podružnica Benkovac Manuel Zvonar, tajnik, benkovačkog UHDDR-a Nediljko Genda, benkovačke HVIDRA-e Milorad Guzić. Bila su tu izaslanstva Hrvatske vojske iz vojarne Benkovac, Policijska postaja Benkovac, brojna rodbina i mještani te brojni drugi.

Nevinim žrtvama tradicionalno su se poklonili župljani Župe sv. Nikole Poličnik kao i Duje Mitrović porijeklom iz Medviđe koji već 30 godina živi u Rabu i koji je doveo svoje Rabljane, gradonačelnika Nikolu Grgurića i predsjednika UDVDR Joška Deželina i druge.

Misu zadušnicu za civilne žrtve Medviđe predvodio je župnik don Krešo Ćirak.

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA