AKTUALNO

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

24. obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije

24. obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije

U povodu 24. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije na Gradskom groblju Biograd, kod centralnog križa, u petak, 17. kolovoza 2018. godine položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili zapovjednik pukovnije Josip Čerina, načelnik Stožera Denis Brzić, zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca Tomislav Klarica te načelnik Općine Sv.Filip i Jakov Zoran Pelicarić Peco.

Ovu postrojbu su činili iskusni branitelji koji su obranili biogradski i stankovačkog kraj.  Najprije su se okupili u 134. brigadi, zatim zbog dolaska UN-a i preustroja HV-a prelaze sredinom 1992. godine u samostalne domobranske bojne Biograd, Benkovac i Obrovac, koje su ustrojavanjem 134. domobranske pukovnije ušle u njezin sastav. Mijenjao se naziv postrojba, ali riječ je uglavnom o istim braniteljima. Branili su i obranili crtu bojišnice dugu više od 40 kilometara od Raštana Gornjih do Bile Vlake. Kroz postrojbu je prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 ih je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji „Oluja“ te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga.

Zapovjednici su bojni bili: Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik 1. pješačke bojne, Mile Rončević i Joso Šarlija, zapovjednici 2. pješačke bojne, Ante Perica i Željko Ušljebrka, zapovjednici 3. pješačke bojne, Davor Bačić i Merfi Brzić zapovjednici topničko-raketnog diviziona, a Denis Brzić je bio načelnik stožera pukovnije.

Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih su dvadesetero lakše ili teže ranjeni.

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA