AKTUALNO

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Predstavljanje knjige "Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.)

U organizaciji Gradske knjižnice Benkovac i Ogranka matice hrvatske u Zadru, u utorak 06. veljače u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac bit će predstavljena knjiga prof. Bože Došena pod naslovom „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.)“ u nakladi ogranka Matice hrvatske u Zadru.

U glazbenom djelu nastupa klapa Asseria Benkovac.
Knjiga govori o, kako autor opisuje, „ranjenoj Crkvi“ tijekom Domovinskog rata odnosno o stradanju katoličkih sakralnih objekata od strane srpskog agresora u tom razdoblju. U tekstu su navedeni podaci o porušenim i oštećenim crkvama na području Zadarske nadbiskupije, ukupno 115 objekata, od crkvi, kapelica, župnih kuća, samostana do drugih crkvenih objekata.


Dio knjige Došen je posvetio Zadarskoj nadbiskupiji u čijem su sastavu prije Domovinskog rata bile tadašnje općine Zadar, Biograd na Moru, Benkovac, Obrovac, Pag i tri naselja s područja općine Knin. Nadalje, govori o hrvatskim prognanicima s navedenog područja, uvrštava popis katoličkih crkava koje su tijekom stoljeća dana na uporabu pravoslavcima na području Ravnih kotara i Bukovice te ističe rad redovnika i redovnica po župama Zadarske nadbiskupije i djelovanje Caritasa zadarske Crkve.


Knjiga sadrži i pregled povijesti Zadarske nadbiskupije te usporedne podatke stanovništva na spomenutom području.


Božo Došen bio je urednik knjige „Polača – program obnove i razvoja“, napisao je tekst za monografiju „Stradanje ravnokotarskog bića“ te je autor monografije „40 godina Srednje škole Biograd na Moru. U suradnji s ogrankom Matice hrvatske u Zadru i drugim subjektima organizirao je više znanstvenih skupova: „Glagoljica na biogradskom području“, „Braća Vranjani i Vrana tijekom povijesti“ te skup o hrvatskom jezikoslovcu Blažu Jurišiću.

Error: No articles to display

grb benkovac

0°C

Djelimično oblačno

Vlažnost 69%

Vjetar: 33.80 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA