AKTUALNO

 

 

 

 

 

 

 


E - SAVJETOVANJE

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Održana 11. Cvitarijada "Od Nina do Knina" - Nadin 2017.

Održana 11. Cvitarijada "Od Nina do Knina" - Nadin 2017.

"Moj dragane povedi me mladu do u Nadin na Cvintarijadu…", jedni su od deseteraca pjesme na 11. Cvitarijadi od Nina do Knina - Nadin 2017., jedinstvenom festivalu etnocvitaraša u Hrvatskoj, koje je opjevao popularni narodni guslar Dane Jurić iz Dubravice kraj Skradina.

Na Cvitarijadi na kojoj već tradicionalno "dere" bura s temperaturom oko ništice, u velikom šatoru kod nadinske škole snage je odmjerilo čak 28 najboljih svirača cvitara u Zadarskoj županiji ali šire, od 13-godišnjeg Lovre Lerge iz Slivnice do 90-godišnje Ane Perinić iz Vrsi.

Najstarija europska cvitarašica

Igram, pivam i cvitare sviram, hvala Bogu kad to još mogu, poručila je baka Ana Perinić iz Vrsi, najstarija cvitarašica Hrvatske i Europe.

11. Cvitarijada održana je u organizaciji KUD-a Nadin, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Benkovca, gradske Turističke zajednice i brojnih sponzora. Medijski promotori su Radio Benkovac i Zadarski list.

- Riječ je o natjecanju u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici, na ovom prostoru poznatijoj pod nazivom cvitare ili cvintare, objašnjava poznati vinar Željko Vrsaljko, predsjednik KUD-a Nadin i mjesnog odbora.

- Ovaj festival je prigoda za dodatnu promociju cvitara i etno baštinu ovog prostora uopće, kazala je Mirjana Vrsaljko, folkorašica i volonterka, jedna od najvažnijih karika u organizaciji ove nadinske spektakularne manifestacije.

U Nadinu, najekološkijem mjestu u Republici Hrvatskoj koje broji oko 450 stanovnika, izmjenjivali su se cvitaraši mladi i stari, muški i ženski, svi od reda samouki amateri, svaki od njih unoseći s puno ljubavi i entuzijazma svoj duh u izvedbu.

Iskonski etno ritam

Znaju kako razgaliti srce, u ritmu iskonske etno glazbe, pjesama, kola i igara zaboraviš i na krizu i na dospjele račune, sasvim ozbiljno će Verdijana Maraš, predsjednica vrškog KUD-a.

Nekad se u selu družilo drukčije nego danas. Nedjeljom i velikim blagdanima nakon mise momci i cure bi se okupili ispred crkve i uz cvitare ili cvintare bi zaigrali kolo.

Ništa ne može uskolati krv i zapaliti atmosferu poput cvitaraša u kolu, uvjerljiv je Milan Odžaković Milo iz Nadina.
Cvitare su uvijek imale svoju publiku pokazavši pritom kako je prebiranje ustima, jezikom i zrakom iz pluća cvitaraških majstora po njenim registrima razgaljivalo mnoga srca i sretna i nesretna.

Fenomen cvitara pojašnjava činjenica kako su cvitare bile popularne jer su bile jeftinije, dostupnije, navodi 77-godišnja Debeljačanka Danica Smolić Ročak, predsjednica galovačkog KUD-a.

Interes za manifestaciju je velik jer ljudi vole tradicionalno kulturno nasljeđe, vole doći na ovakva okupljanja gdje se druže zajedno s folkolrašima i posjetiteljima.
- Usna harmonika, cvitare, cvintare ili organić se svira najviše na svijetu, a zasigurno preko 90 i više posto to su zapravo samouki cvitaraši, kaže Viktor Baljak iz Poličnika, jedan od najboljih županijskih cvitaraša koji izvodi obrade pučkih, duhovnih i popularnih pjesama.

Upute za cvitaraše

- Mišljenja sam kako bi trebalo izdati knjižicu sa 30 ili 40 hrvatskih pučkih, duhovnih i popularnih pjesmama sa svim uputama za cvitaraše, kad treba udahnuti, kada izdahnuti, koju rupicu s prstom na usnoj harmonici treba zatvoriti ili otvoriti, predlaže mladolika Iva Zrilić iz Biograda, koja je u Nadinu imala prvi uopće javni nastup.

Cvitarijada u Nadinu je logični nastavak Degustacije mladih vina i maslinovog ulja koja se održala noć prije.

Ovo je jedinstvena, već tradicionalna prigoda da se druži, svira, pjeva i kola, da se "do mile volje" kušavaju odlične domaće mesne delicije, pašta fažol za prste polizati i vrhunska nadinska vina, zaključio je Mladen Katuša iz Rašana Donjih.

Svi sudionici etno manifestacije

Cvitaraši: Ana Perinić (Vrsi), Danica Smolić-Ročak (Debeljak), Iva Zrilić (Biograd), Ana Orlović (Stankovci), Ivka Nekić (Jasenice), Lovre Lerga (Slivnica), Živko Vinketa (Nadin), Marko Alić (Poličnik), Branko Tokić (Popovići), Matej Nekić (Vukšić), Nediljko Erlić (Tinj), Milan Odžaković (Nadin), Pere Škara (Škabrnja), Viktor Baljak (Poličnik), Stanko Vrsaljko (Nadin), Šime Jurić (Škabrnja), Marijan Kamber (Rodaljice), Mladen Katuša (Raštane Donje), Paško Bašić (Tinj), Marko Mitrović (Raštane Donje), Slavko Kokić (Pridraga), Vlado Knežević (Poličnik), Božo Vidaković (Briševo), Ivica Perić (Oklaj), Mile Vrsaljko (Nadin).
Cvitaraš, diplar i guslar Dane Jurić (Dubravice), te cvitaraš, diplar i zdravičar Mile Nimac (Lišane Ostrovičke). KUD-ovi: Sv. Ivan Krstitelj (Gorica), Sv. Lovre (Vrsi), Sidraga (Tinj), Sv. Ante (Nadin).

 

www.zadarskilist.hr

 

Error: No articles to display

grb benkovac

16°C

vjetrovit

Vlažnost 55%

Vjetar: 59.54 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA