AKTUALNO

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Molitvena hodnja Bulić-Vukšić-Lišane

Molitvena hodnja Bulić-Vukšić-Lišane

U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe Sv. Mihovil i 26. obljetnicu progonstva hrvatskih žitelja u ponedjeljak 17. srpnja 2017.održana  je molitvena hodnja “Koracima nade u istinu” – Bulić, Vukšić, Lišane Ostrovičke.

Njegujući kulturu sjećanja devetu godinu za redom, obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata (fra Mile Mamić i Josip Žulj–prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17.07.1991.g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića). Mještani župe sv Mihovil Lišane prisjetili su se i 26.obljetnice progonstva te s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.

Molitvenom hodnjom  hrvatskim žrtvama poslana je poruka da ih se s posebnim poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir.


Program  je započeo  ispred spomen obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića do Vukšića, uz crkvu sv.Kate do župnog groblja Sv.Mihovila gdje se molilo odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile. Tijekom hodnje cijelom dionicom svi sudionici molili su krunicu i pjevali duhovne pjesme, što je davalo poseban ugođaj pobožnosti i pijeteta  prema svim žrtvama. Nakon dolaska u Lišane položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred križa koji je podignut u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića, na spomen poginulih prvih hrvatskih žrtava fra Mile Mamića i Josipa Žulja. Svetu misu za sve civilne žrtve i poginule hrvatske branitelje župe Sv. Mihovil služio je mjesni župnik fra Luka Banić u koncelebraciji s fra Markom Nimcem, župnikom župe Stankovci, koji je rođen u Lišanima.


Tijekom hodnje bjesnio je veliki požar iznad Lišana gdje su hrabri vatrogasci uz potporu kanadera nadljuskim naporima do ranih jutarnjih sati imali veliku bitku sa vatrenom stihijom koja je bila nošena orkanskom burom.

Nije vrijeme za apatiju i beznađe koje se osjeća u hrvatskom narodu.To nam sve rade one sile koje smatraju da bi ovo sve trebalo nestati, ugasiti i da bi trebali zaboraviti. Ovo je jedan od načina kako se mi suprostavljamo tom zaboravu, kako njegujemo kulturu sjećanja. Mislim da bi se mnoge župe mogle ugledati na župu sv. Mihovila kako se dostojanstveno obilježava stradanje nevinih civila i hrvatskih branitelja. Ja mislim da mi kao kršćani moramo biti svjesni da nas njihove oči gledaju i najgore bi bilo da oni umru u zaboravu. Mi majke smo luč koju nosimo ovih 12 kilometara, svih ovih godina. Uvijek se sjetimo da je Isus dao što je najviše mogao i tako su naši hrvatski branitelji i civili dali život za našu domovinu Hrvatsku-rekla je na kraju Ivana Haberle predsjednica Udruge " Žene u Domovinskom ratu-Zadar".

Organizatori hodnje su: Udruga „Žene u Domovinskom ratu-Zadar“, Općina Lišane Ostrovičke, župa sv.Mihovila, MO Bulić, MO Vukšić, KUD „Vukšić“, KUD „Sv.Nikola Tavelić“, DVD Lišane Ostrovičke i udruga „Naše ruke“.

Error: No articles to display

grb benkovac

23°C

Većinom oblačno

Vlažnost 81%

Vjetar: 17.70 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA