AKTUALNO

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Blagdan Sv. Kate svečano proslavljen u Vukšiću

Blagdan Sv. Kate svečano proslavljen u Vukšiću

Svečanim i euharistijskim slavljem u  crkvi sv. Kate, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena  je nebeska zaštitnica Vukšića Sv. Kata. Misno slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Za vrijeme slavlja mješoviti  crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv.Mihovila.

- Rimski car Maksencije zaljubio se u Katarinu i htio je ostaviti svoju ženu i uzeti Katarinu za ženu ali ona nije htjela jer bila vjerna Kristu. Smrtno uvrijeđen tim odbijanjem car se razbjesnio i dao načiniti mučilo kotač s bodežima koji će je sasjeći. Kada je Katarina došla do tog kotača on se raspao. Narod oduševljen Katarininom snagom, odvažnošću masovno se obraćao na kršćanstvo. Car je tada odlučio Katarini odrubiti glavu. Iz primjera Sv.Katarine vidimo da Bog služi našim životom, krvlju mučenika, svjedočanstvo za istinu sjeme je novih kršćana. Neka nam Bog po zagovoru Sv.Kate bude gospodar našeg života, put istina i život - rekao je na kraju fra Božo Mandarić. 

U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom  18. stoljeća.  U Domovinskom ratu do temelja je uništena, kada su ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987.g. u blizini stare crkve sv. Kate. I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine. Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je crkvenom mješovitom  zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeske zaštitnice Vukšića Sv. Kate.

Vjernički puk ispred crkve iz duše zapjevao je vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika„.            

Error: No articles to display

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA