AKTUALNO

header1

benkovac side1.1

benkovac side1.2

benkovac side1.4

benkovac side1.6

Analiza područja, uočene potrebe i prijedlozi rješenja za EU projekte

Analiza područja, uočene potrebe i prijedlozi rješenja za EU projekte

U četvrtak, 06. srpnja 2016. godine održana je treća po redu radionica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a koja je vezana uz provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Radionica je održana u multimedijalnoj dvorani Zavičajnog muzeja Benkovac, a na njoj su uz predstavnike MRRFEU-a i predstavnika tehničke pomoći iz konzultantske kuće WYG Savjetovanje d.o.o., sudjelovali članovi Partnerstva za Intervencijski plan te članice Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.

U uvodnom dijelu, predstavnik tehničke pomoći, Mladen Vojković je prezentirao glavne korake u procesu planiranja na lokalnoj razini te je prikazao ključne korake u izradi Intervencijskog plana. Kako je Analiza stanja jedan od prvih koraka u izradi Intervencijskog plana, okosnica radionice su bili problemi i rješenja koji su proizišli iz Analize i dostavljenih projektnih prijedloga od strane dionika. Na temelju konzultacija s Jedinicom za IP i Partnerstvom za IP odabrane su razvojne teme. Svaka od tema je razmatrana kroz relevantnost/razvojne potrebe tj. probleme te kroz predložena rješenja. Stoga su iz analize proizišle 4 ključne razvojne teme, odnosno projekta:

1.    Benkovački sajam,
2.    Razvoj turizma,
3.    Razvoj društvene infrastrukture te
4.    Poticanje poduzetništva.

Projekti su tim redoslijedom i prezentirani. Ključne probleme, rješenja i viziju Benkovačkog sajma prezentirala je članica Jedinice za IP, Marija Bešlić. S obzirom da poljoprivredni proizvodi nisu dovoljno prepoznati na tržištu, a samim time, ni sajam nije dovoljno prepoznat kao resurs za razvoj, neka od predloženih rješenja su izgradnja komunalne infrastrukture i uređenje prostora sajma, izgradnja gospodarskih i komercijalnih objekata za izlaganje i skladištenje proizvoda, izlaganje stoke, te objekata za edukaciju i informiranje, izgradnja objekata komercijalno-ugostiteljskog karaktera, razvoj upravljačke strukture, marketing i promocija sajma.

Projekt Razvoj turizma, prezentirala je članica Jedinice za IP, Ljiljana Čerina Bljaić. Trenutno najveći problemi u razvoju turizma na području Grada su nedovoljno iskorišteni prirodni i kulturni resursi, nedovoljno oblikovani turistički proizvodi te nedovoljan broj smještajnih kapaciteta. Neka od predloženih rješenja su obnova Zavičajnog muzeja i kaštela Benković te ostalih lokaliteta kulturne i prirodne baštine, rekonstrukcija i izgradnja biciklističkih i pješačkih staza, definiranje jedinstvenog turističkog proizvoda, razvoj marketing strategije.

Projekt Razvoj društvene infrastrukture, prezentirala je voditeljica Jedinice za IP, Paulina Kulaš. S obzirom na nedovoljno razvijenu društvenu infrastrukturu i nedostatak sadržaja za kvalitetniji društveni život, projekt će uključivati uređenje gospodarske i društvene infrastrukture u gradskoj jezgri, izgradnju i opremanje mreže društvenih domova te dječjih i sportskih igrališta te povećanje kapaciteta za pružanje izvaninstitucionalnih usluga.

Prezentirajući projekt Poticanje poduzetništva, Vojković je  istaknuo ključne probleme u razvoju poduzetništva, a neki od njih su nedovoljno poticajno okruženje za poduzetništvo, nedostatni kapaciteti trenutne poduzetničke infrastrukture, nedostatak specifičnih znanja za poduzetništvo i poljoprivredu. Jedno od ključnih rješenja je obnova/izgradnja temeljne infrastrukture i Centar za razvoj poduzetništva i industrije (objedinjuje više projektnih ideja, primjerice Centar za obradu kamena, Centar za transfer tehnologije u poljoprivredi i „Inkubator poslovnih ideja“).

Bitno je istaknuti da će brojni manji projekti biti naslonjeni na gore navedene glavne projekte koji će se moći realizirati kroz  grant sheme. Na taj način će se pokušati obuhvatiti što veće područje Grada, s ciljem ravnomjernog razvoja čak i najudaljenijih naselja.

Error: No articles to display

grb benkovac

7°C

Djelimično sunčano

Vlažnost 55%

Vjetar: 32.19 km/h

tz benkovac znak 1    bubamara logo


logo

 

 

Izrada i održavanje: Meridies web design

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA